KOLIK POTĚŠENÍ UNESE NAŠE TĚLO

Kvě 18, 2022

Andrew, šestnáct let se pohybuješ v oblasti vědomé sexuality, pracuješ jako bodyworker a sexuolog, provádíš i energetické léčení. S těmito zkušenostmi, v čem vidíš potenciál právě tantry?

Hostuji v osmadvaceti zemích světa a všude sleduji, jak zájem o tantru mezi lidmi neustále narůstá. Řekl bych, že jedním z důvodů je to, že jim nabízí jiný pohled na vztah mezi partnery. Chtějí od vztahu víc, než viděli u svých rodičů a prarodičů, ale bohužel neznali jiné metody, a tak používali ty, které znali právě od svých rodičů a prarodičů. A je jasné, že takhle to nemůže fungovat.

Pokud ale chceme prožívat plný potenciál naší lidské schopnosti „vztahování se“ ke druhým, potřebujeme radikální změnu! A to podle mě nabízí tantra: způsob, jak být ve vztahu plně otevřený a maximálně upřímný, cítit se svobodně a být samozřejmě loajální k našemu dlouhodobému vztahu, pokud v nějakém žiju. Jak si vzájemné vztahy víc užívat, jak spolu vzájemně komunikovat, jak si ve svých polaritách, jako muži a ženy lépe porozumět a samozřejmě také jak prohloubit a do nepředstavitelných rovin bytí rozšířit milování s naším partnerem.

Existují podle tebe ještě jiné způsoby nebo metody, kromě tantry, jakými je možné podpořit tuto změnu ve vztahování se k druhým?

Láska pro vztah mezi lidmi není všechno. Tím se dostáváme k otázce, co je to vlastně láska, a vidíme, že se štěpí na několik úrovní: na fyzické úrovni to je genetická kompatibilita projevená jako sexuální přitažlivost. Když se tohle stane, naše tělo začne produkovat chemické látky, díky kterým pociťujeme určitou „smyslnost“ vůči druhému, ale to ještě nezaručuje, že se tato sexuální přitažlivost promění v „lásku“. Genetická kompatibilita mezi dvěma lidmi není zárukou emocionální a spirituální kompatibility ani kompatibility jejich životních stylů.

Genetická kompatibilita mezi dvěma lidmi není zárukou emocionální a spirituální kompatibility ani kompatibility jejich životních stylů.

Tantra, alespoň jak ji chápu a „používám“ já, dává lidem možnost být si vědom, odkud, z jaké roviny tato přitažlivost pochází. Pokud jenom (zdůrazní) z roviny genetické kompatibility, pak mezi námi a takovým partnerem takzvaně přeskočí jiskra a můžeme spolu prožít naprosto skvělý sex, ale nenavážeme spolu plný, šťastný, emocionálně nasycený dlouhotrvající vztah.

Takové záměny „sexuální čili genetické přitažlivosti“ za „lásku“ mohou mezi lidmi vést k velkému nedorozumění…

Ano, je to tak a vědomá práce se sexuální energií může pomoci rozklíčovat vzorce, které lidé ve vztazích opakují. Ať už jde o jeden dlouhotrvající vztah, ve kterém nejsou šťastni, ale neudělali v něm žádné změny, nebo ať jde o řadu krátkodobých vztahů, ve kterých nevědomě vytvářejí stále stejné situace. A to, co nás může skutečně posunout, abychom změnili zaběhnuté vzorce, je velmi jasně porozumět, co (zdůrazní) je to, co nás k druhému člověku přitahuje.

Vědomá práce se sexuální energií může pomoci rozklíčovat vzorce, které lidé ve vztazích opakují.

Je totiž velmi jednoduché stát se závislým na okamžicích, ve kterých mezi mnou a tím druhým přeskakuje jiskra, a pak si v hlavě vytvářet příběhy o „spřízněných duších“ nebo o „Panu Dokonalém-Jediném či Slečně Dokonalé-Jediné“.

Dal by se tento tantrický přístup aplikovat i na život jako takový?

Další věc, kterou se lidem snažím na seminářích předat, je to, že je možné (zdůrazní) naši sexuální energii využít v daleko širším měřítku, než jak jsme dosud byli zvyklí a jak jsme si vůbec mysleli, že je možné. Kromě rozšířených způsobů, jako je používání sexuality ke sdílení intimity se svým partnerem, pro zábavu, uvolnění stresu nebo tvoření dětí, ji můžeme využít pro náš spirituální růst.

Pokud budeme svou sexuální energii používat jako „palivo“ našeho života, nebudeme muset za tímto účelem používat jiné stimulanty. Sexuální energie je totiž založena na adrenalinu. Je to tvořivá energie (dává vzniknout novému životu, ať je to dítě, projekt či umělecké dílo, pozn.red.), která mění chemické složení těla. A teď si vezmi, že všechny tyhle znalosti používáš ve svém každodenním životě!

Pokud budeme svou sexuální energii používat jako „palivo“ našeho života, nebudeme muset používat jiné stimulanty.

Co to tedy znamená používat sexuální energii ve svém každodenním životě?

Rozhodně tím nemyslím být neustále vzrušený, vyběhnout na ulici a chtít se s každým pomilovat- i když to je taky možné… (směje se) Využívat sexuální energii jako kreativní, tvořivou energii je velmi silným způsobem našeho bytí. Protože místo abychom věci tlačili dopředu, můžeme vše nechat plynout přirozeně, jako to děláme se sexuální energií.

Můžeš to popsat detailněji?

Jsem rád, že tě to zajímá, protože se setkávám se spoustou lidí, která také dost dobře neví, jak chápat ono „používat sexuální energii ve svém každodenním životě“. Jsme společensky podmíněni představou, že když máme nějaký pocit, musíme s ním „něco dělat“. To samé platí i o sexuální energii: máme nutkavou potřebu s ní „něco udělat“.

Řeknu ti, že většina lidí nemá příliš rozvinutou kapacitu udržet ve svém těle potěšení a velký nárůst sexuální energie. Hodně lidí dokáže dost dobře „tolerovat“ nepříjemné pocity a udržet ve svém těle pocity adrenalinové povahy. Ale jakmile jde o vysoce nabitou energii potěšení, hned s ní chceme něco dělat, zbavit se jí a uvolnit ji v podobě orgasmu. Otázka, kterou lidé mohou sami sobě položit, tedy zní: Kolik potěšení jsem ochoten, ochotna do svého těla přijmout a prožít?

Jakmile jde o vysoce nabitou energii potěšení, hned s ní chceme něco dělat, zbavit se jí a uvolnit ji v podobě orgasmu.

Hodně. (směju se)

(směje se) Přesně tohle je vědomá reakce většiny lidí. Ve skutečnosti toho ale moc schopni nejsou, jak jsem říkal. A to i přes to, že naše tělo je stvořené (zdůrazní) k potěšení! Každá buňka našeho fyzického těla obsahuje potenciál prožít orgasmus. Co jsme ale během svého vývoje udělali, je to, že jsme ho doslova „uzemnili“ svým permanentním spočíváním ve strachu a vysoce nabuzeném adrenalinovém stavu neustálého stresu.

Jakmile se ale jednou naučíme, jak se ve svých pocitech „usadit“, jakmile se naučíme to, co je nám nepohodlné, cítit a vnímat jako pohodlné, jakmile se naučíme se svou sexuální energií „nic nedělat“, jen v ní být, co se stane: naše tělo začne přeprogramovávat náš nervový systém. Proč? Protože do té doby byl nastaven na strach, nikoliv na potěšení. V tu chvíli jím pak začne protékat čistá ženská energie, velmi receptivní, magnetická a rytmická. Je neustále v pohybu. Není potřeba nic „dělat“; jenom „jsme“. Ženská energie na život odpovídá intuitivně, spíš než aby na něj reagovala (zdůrazní) z pozice strachu.

Je pravda, že v běhu našich životů spíš jenom REAGUJEME na to, co přichází, než abychom vědomě VYTVÁŘELI…

Přesně tak. Hodně z nás funguje pouze v reakčním modu, který je ale velmi často nevědomý a ještě ke všemu založený na strachu. Nervový systém v takovém modu je neustále aktivní, protože se snaží kontrolovat své vnější prostředí, a my proto ani nemáme šanci cítit věci intuitivně. Tantra nabízí možnost, jak si tento stav uvědomit a být v něm vědomě, a to cestou krásy: protože tím říkáme ANO životu!

Říkáme tím ANO našemu tělu, našim emocím, našem uvědomí, našemu duchu, naší sexuální energii… Tantra nediskriminuje nic. A tak, jak to chápu já, nás tantra učí milovat bezpodmínečně, plně, svobodně. Učí nás nesoudit druhé –  a také nás učí cítit sami sebe, aniž bychom museli reagovat. Vědecké studie ukazují, že když máme aktivovanou naši sexuální energii, jsme schopni unést až o 70 procent víc takzvaných nepohodlných pocitů a bolestí v našem těle. Když jsme v modu strachu, tato schopnost přirozeně klesá.

Když máme aktivovanou sexuální energii, jsme schopni unést až o 70 % víc tzv. nepohodlných pocitů a bolestí v našem těle.

Pořád se točíme kolem jedné věci, a to jak naučit náš nervový systém, aby „unesl“ velkou porci energie. Ty jsi to popsal slovy „usadit se“ do svých pocitů. To je hezká metafora, ale jak to vypadá v praxi? Co to je?

Pointa je v tom naučit se víc vnímat svoje tělo – fyzické, emocionální i energetické. Co se v něm děje, co cítíš. V každém okamžiku, který je pro tebe z nějakého důvodu náročný, se můžeš zeptat sama sebe: Co právě teď cítím ve svém fyzickém těle, kde je jaké napětí? Jak se cítím ve svém emocionálním těle? Cítím se příjemně, teď a tady, s tímhle člověkem a v této situaci? A jaké je moje energetické tělo právě teď? Vibruje? Nebo ho necítím vůbec? A proč? Cítit vibrace svého energetického těla je důležité, spousta lidí je necítí. Necítí tak vlastně sami sebe.  To nejdůležitější na tom všem ale je, abychom si tuto úroveň sebe-uvědomění udrželi tak často, jak jen to je možné.

Jsi autorem metody „Tantrické od-zbrojování těla“. Co je to za metodu?

Vlastně se vyvinula z mé praxe a podporuje lidi v uvolnění nejrůznějších fyzických i psychických bloků, které jim zabraňují zvýšit vibrace svého těla. Pracuje se sexuální energií jako prostředkem, díky kterému můžeme dosáhnout vyšších stavů vědomí. Spousta z nás máme ve svém těle uložené napětí, nejčastěji z nezpracovaných emocí z našeho dětství. A i když o nich víme, že tam jsou, stále nás ovlivňují. V tantrickém od-zbrojování těla se učíme, jak tyto staré vzorce uvolnit – jak se „odzbrojit“.

Praktickou ukázku této metody včetně toho, jak pracuji se sexuální energií a jak být díky tomu víc spojen se svým tělem a se svou intuicí, jak být víc v přítomnosti, budu také mít v rámci silvestrovské Oslavy života, na kterou přijedu zpátky do České republiky. Těším se na to, protože kromě tance a skvělé hudby je na programu také řada meditačních a jógových setkání. Bude takový „trochu jiný Silvestr a Nový rok“. (usmívá se)

Autor článku: Rina Komorádová, Maitrea

NAPIŠTE NÁM

Chcete získat nejnovější informace o chystaných workshopech v České republice?

1 + 10 =

Telefon

+420 724 247 001

Email

info@andrewbarnes.cz

Kontaktní osoba

Ing. Jana Uhliarová

Andrew Barnes v ČR

Workshopy organizuje
Silicon Adventure s.r.o.